راهنمای تغذیه ای پس از پیوند قلب:

تغذیه مناسب یکی مهمترین عوامل موثردر بهبودی بعد از انجام عمل پیوند قلب می باشد.

 در این شرایط نیازهای تغذیه ای بدن به منظور کنترل وزن و جبران وزن از دست رفته حین عمل و مقابله با انواع عفونتها ضروری است.بعد از عمل جراحی پیوند، بیمار نیاز به رژیم پر کالری و پر پروتئین به منظور حفظ و جبران کمبود ذخایر پروتئینی و عضلات بدن دارد. نیاز های تغذیه ای هر فرد با فرد دیگر متفاوت می باشد و کارشناس تغذیه در تنظیم برنامه غذایی به شما کمک می کند.

 یک رژیم غذایی صحیح متشکل از گروه نان و غلات کامل،میوه و سبزی ، شیر و لبنیات کم چربی و فراورده های کم چرب می باشد که شامل انواع گوشتهای کم چرب و بدون چربی مانند مرغ و ماهی و مغز ها می باشد. این رژیم باید از نظرقند و شکر و چربی اشباع ، نمک و کلسترول محدود باشد.

چند هفته اول پس از پیوند ممکن است برخی از بیماران دچار کمبود اشتها و احساس پری شکم و تهوع و یا تغییر در ذائقه شوند که بر دریافت غذای آنها تاثیر گذار خواهد بود.

در صورتی که اشتهای کمی دارید از وعده های غذایی کم حجم و پر کالری وپر پروتئین استفاده کنید.استفاده از میان وعده های مغذی و نوشیدن مایعات پر کالری مانند شیر به جای آب توصیه می شود.

 

از مصرف غذاهای نفاخ خودداری کنید. در صورت بروز نفخ ، مصرف غذاهای کم حجم در وعده های بیشتر موثرمی باشد . مصرف مایعات بهتر است بین وعده های غذایی باشد نه در حین غذا خوردن .
در صورت بروز تهوع مصرف غذاهای ادویه دار و چرب را کاهش دهید و غذاهای سرشار از کربوهیدرات مانند نان و غلات کامل ،ماکارونی ،میوه و شربت آبلیمو را جایگزین نمائید .در صورت تغییر ذائقه می بایست از چاشنی های معطر برای پذیرش بهتر غذا استفاده نمود. همینطور برای برطرف کردن مزه بد دهان می توانید از شربت آبلیمو و یا آب نبات های ترش استفاده کنید.

مصرف داروهای ضد ایمنی ( ایمونوساپرسیو) باعث افزایش پتاسیم خون می شود بنابراین باید از مصرف غذاهای پر پتاسیم مانند موز، آلو،طالبی،خرما،میوه های خشک،انجیر،کیوی،پرتقال،آلو،کشمش، لوبیا، عدس ،نخود،سیب زمینی ،اسفناج،گوجه فرنگی و جایگزین های نمک مانند kcl خودداری شود. همینطور ازمصرف فراورده های گریپ فروت و میوه گریپ فروت به دلیل تداخل با داروهای مصرفی خودداری کنید.

 جگر و امعا و احشا ، زرده تخم مرغ ، کره ، خامه و پنیر پر چرب و شیر پر چرب ، روغن پالم(ماده اصلی رو غن های سرخ کردنی ) و نارگیل سر شار از چربی اشباع و کلسترول هستند از مصرف آنها خودداری کنید. از دیگرمنابع اسیدهای چرب می توان به انواع غذاهای سرخ شده اشاره کرد که توصیه می شود به جای سرخ کردن از روشهای سالم تر طبخ غذا، مانند کبابی ، بخار پز و آب پز کردن استفاده کنید و تا حد ممکن از گوشت مرغ و ماهی و گوشت های قرمز کم چربی استفاده نمائید. سعی کنید در هنگام طبخ غذا از رو غن های مانند روغن زیتون ،سویا ،کنجد، ذرت و آفتابگردان استفاده کنید .
مصرف قند های ساده مانند قند ، شکر ، انواع شیرینی جات ، شکلات ومربادر رژیم غذایی را تا حد ممکن کاهش دهید.
از افزودن نمک به غذا خوداری کنید زیرا سدیم موجود در نمک یکی از عوامل موثر در ایجاد احتباس مایعات در بدن بیمار می باشد در ادامه ،نمونه ای از غذاهای سرشار از سدیم که مصرف آنها باید محدود گردد ذکر شده است :
انواع گوشتهای آماده فراوری شده مانند همبرگر، سوسیس،کالباس ،تن و کنسروها ، ماهی های نمک سود ، پنیر و خاویار
سبزیجات آماده شده در آب نمک مانند شور ها و ترشی ها ، زیتون شور و سس ها،نانهای نمک دار ، پاپ کورن و چیپس.

سوپ های آماده نیز سرشار از سدیم هستندو به جای آنها از سوپ های خانگی استفاده کنید، مصرف مغز هایی مانند گردو وبادام مفید است به شرطی که بدون نمک باشد.همچنین در هنگام خرید ،به برچسب غذایی مواد خوراکی توجه کنید و از مصرف غذاهای حاوی نمک خودداری نمائید . میزان مصرف مایعات باید کنترل شود زیرا داروی پردنیزون باعث احتباس آب و سدیم در بدن می شود. به منظور کاهش میزان مایعات بهتر است از غذاهای جامد استفاده شود . مصرف مواد غذایی حاوی کافئین مانند قهوه، چای و شکلات می با یست محدود شود.شما می توانید روزانه تا 3 لیوان چای کم رنگ مصرف کنید.مصرف الکل بعد از پیوند به هیچ وجه صحیح نمی باشد زیرا باعث افزایش تری گلیسرید وکاهش عملکرد کبدی می گردد.

قبل از تهیه غذا حتما دستهای خود را با آب و صابون بشوئید.آماده سازی بهداشتی غذا به منظور جلوگیری از بروز مسمومیت ها و عفونت های غذایی ضروری است.بدین منظور از مصرف گوشت های نیم پخته و خام و تخم مرغ نیم پز خودداری کنید.غذاها را کاملا پخته و سپس مصرف کنید. غذا رادر منزل وبا رعایت اصول بهداشتی تهیه کنید و بلافاصله پس از پخت مصرف نمائید واز نگهداشتن غذا در خارج از یخچال و مصرف غذای مانده خودداری کنید.همینطورمیوه و سبزی را قبل از مصرف ضد عفونی کنید.هنگام خرید مواد غذایی به برچسب تاریخ تولیدو انقضا توجه شود.از مصرف غذا و سالاد در رستوران و فست فودها جدا خودداری کنید زیرا با اصول بهداشتی تهیه نمی شوند. آب آشامیدنی معدنی و یا آب جوشیده و خنک شده مصرف نمائید.حتی توصیه می شود برای تولید یخ ،شستشوی میوه و سبزی و یا مسواک زدن هم از آب جوشانده استفاده کنید. تا 6 ماه پس از پیوند از مصرف مواد غذایی خام پرهیز کنید. در صورت تمایل به مصرف سبزیجات حتما از سبزیجات آبپز استفاده نمائید. در صورت تمایل به مصرف میوه جات از روش کمپوت کردن خانگی استفاده کنید و میوه ها را بدون شکر پخته و مصرف کنید.

بعد از عمل پیوند قلب باید کنترل وزن به دقت انجام شود و از اضافه وزن خودداری شود.

در صورت نیاز حتما با تلفن 23922399 تماس بگیرید . کارشناسان تغذیه اماده پاسخگویی به شما می باشند.