جلوگیری از آلزایمر با مواد غذایی

 

نغمه خسروتبار، کارشناس تغذیه

 

آلزایمر نوعی اختلال روانی وزوال عقل است .این بیماری با از دست دادن حافظه به خصوص حافظه کوتاه مدت وقدرت حفظ اطلاعات در دوران پیری آشکار می شود .به طوریکه یاد آوردن خاطرات گذشته وبه خاطر سپردن نکات جدید برای فرد مشکل خواهد بود .با این که نمی توان به طورکلی این بیماری را متوقف کرد اما با انجام کارهایی مانند فعال نگه داشتن مغز توسط مطالعه انجام فعالیتهای ذهنی وداشتن یک رژیم غذایی سالم شاید بتوان احتمال بروز این بیماری را کاهش داد.در ادامه به بررسی تاثیر برخی از مواد غذایی که باعث جلوگیری از بروز این بیماری ویا کند شدن روند آن می گردند می پردازیم

 

 ماهی:

مصرف ماهی هایی مثل قزل الا و ساردین به علت دارا بودن اسید چرب امگا 3خطر ابتلا به الزایمر را کاهش می دهند.

سیب:

عامل اصلی ایجاد الزایمر ، رادیکال های آزاد اکسید کننده هستند که با افزایش سن بیشتر تولید می شوند . در سیب ماده انتی اکسیدانی به نام کورستین وجود دارد که بیشترین مقدار آن در پوستش نهفته است سیب قرمز در مقایسه با سیب زرد و سبز آنتی اکسیدان بیشتری دارد . اگر می خواهید جلوی تولید رادیکال ها را بگیرید یا تولید آن ها را به حداقل برسانید ، حداقل روزی یک عدد سیب قرمز با پوست میل نمایید .

زرد چوبه :

زردچوبه در درمان و پیشگیری از بیماری الزایمر موثر است . رنگ زرد "زردچوبه" به دلیل وجود ماده ای به نام کورکومین است . در طب سنتی ، زردچوبه از هزاران سال پیش به عنوان یک ماده ضد التهاب در درمان بیماری های مزمن و ناتوان کننده کاربرد داشته است . تحقیقات نشان می دهد ، می توان از خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی این ماده در بیماری هایی مانند سرطان ، آلزایمر و بیماری های قلبی بهره برد .

گردو:

گردو را به نام " غذای مغز " نیز می شناسند و این به خاطر وجود امگا 3 فراوان آن می باشد . آنتی اکسیدان گردو در بین آجیل ها از همه بیشتر است . پس مصرف گردو نیز می تواند از الزایمر پیشگیری کند .

بادام:

بادام یکی دیگر از مواد غذایی مفید در پیشگیری از آلزایمر می باشد . پوست بادام حاوی ویتامین E می باشد که این ویتامین نیز به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی که دارد می تواند در درمان و پیشگیری آلزایمر موثر باشد .

روغن زیتون :

روغن زیتون از بروز فراموشی و الزایمر در افراد مسن جلوگیری می کند . به نظر میرسد اسید های چرب غیر اشباع موجود در روغن زیتون می تواند باعث حفظ غشای سلول های مغزی شود .

اسید فولیک:

طی تحقیقاتی مشخص شده که میزان اسید فولیک در خون افراد مبتلا به الزایمر پایین است .مصرف کم سبزیجات سبز رنگ موجب افت اسید فولیک خون و بروز لخته های خونی در مویرگ های مغزو آسیب به بافت مغز می شود که فراموشی را در پی دارد . سبزیجات برگی شکل و غلات کامل ، منابع غنی اسید فولیک هستند .

لوبیای سویا:

سازمان بهداشت جهانی سویا را " سلطان لسیتین " معرفی کرده است . زیرا کیفیت لسیتین گرفته شده از سویا از سایر ترکیبات بهتر و بالاتر است . لسیتین یک لغت یونانی و به معنای زرده تخم مرغ است و علت نام گذاری آن ، وجود میزان فراوان لسیتین در زرده تخم مرغ و همچنین کشف این ماده برای اولین بار در زرده تخم مرغ بوده است . تمامی اعضاء و اندام های بدن برای انجام اعمال خود به انرژی نیاز دارند . مغز نیز از این مسئله مستثنی نیست . مغز برای انجام فعالیت های طبیعی خود به استیل کولین نیاز دارد که منشا آن از لسیتین می باشد . وقتی لسیتین از طریق غذا دریافت می شود طی مراحل جذب و هضم به کبد وارد شده ، شکسته و کولین که جزئی از ساختمان لسیتین است از آن جدا می شودکه از این کولین آزاد شده بسیاری از مواد حیاتی وضروری بدن ساخته خواهد شد .

یکی از نقش های مهم کولین در ساختن استیل کولین است . استیل کولین اهمیت بسیاری برای فعالیت مغز و مرکز حافظه دارد و با بودن استیل کولین ، مغز و مرکز حافظه توانایی ضبط و نگهداری صحبت ها ، نوشته ها و دیده ها را خواهند داشت و تا زمانی که این ماده حیاتی یعنی استیل کولین ساخته شده از لسیتین به اندازه کافی به مغز برسد ما دچار فراموشی نمی شویم و بر عکس در اثر کاهش مقدار استیل کولین به دنبال کمبود لسیتین ، حتی به مدت کوتاه ، قدرت حافظه کاهش یافته و فرد قدرت حفظ صحبت ها و دیده ها را از دست خواهد داد و یا مطالب   و مسائل جدید را به سختی به خاطر

می سپارد . فراموشی یا به علت نرسیدن مواد لازم و مغذی به مغز و یا به علت وجود امراض و حوادث خاص در انسان ایجاد می شود . در سنین بالا ، افزایش سن ، انسان را به سمت کاهش حافظه پیش می برد ، ولی باید توجه داشت که اگر در دوران جوانی ذخیره کافی از لسیتین برای خود فراهم کرده باشیم ، بسیار کمتر از دیگران دچار معضل کاهش حافظه خواهیم شد . پس بیایید از همین حالا به فکر ذخیره سازی و فراهم کردن توشه ی مغز برای زمان پیری باشیم .